Sposób przygotowania:
Łopatka duszona wg Sarenki
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 1cm. Każdy plaster posypać solą, pieprzem ziołowym, papryką oraz czosnkiem granulowanym z obu stron. Skropić oliwą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i umyć. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do rondla, dodać 2 kostki rosołowe, ziele angielskie, trochę pieprzu oraz słodkiej papryki, odrobinę soli. Zalać zimną wodą do powierzchni mięsa. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do mięsa. Zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa przez ok 1-1,5 godziny. Na 30 minut przed zakończeniem duszenia dodać listki laurowe. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Rondelek zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając. Zagotować. Następnie dodać śmietanę, do której wcześniej dolać kilka łyżek gotującego się sosu - tzw. hartowanie. Zagotować i dodać posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso podawać surówką i z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą.
zewa
Netka
darmiona
anemon
agnsto
jaNina
Niuniaczka
margolata
Natala1210