Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Łopatka w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łopatka wieprzowa przygotowana w sosie chrzanowym jest naprawdę pyszna. Można ją podać np. z kaszą i surówką.

Łopatka w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka w sosie chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie chrzanowym
Łopatkę pokroić w plastry i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę mięsną. Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu. Dusić do miękkości.

Pod koniec dodać mąkę roztrzepaną z zimną wodą. Zagotować. Dodać chrzan, wymieszać. Dusić kilka chwil razem. Doprawić do smaku. Podawać.
Łopatka w sosie chrzanowym
Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Łopatka w sosie chrzanowym
Mięso zalać wodą dodać liście laurowe ziele angielskie i kostkę mięsną.
Łopatka w sosie chrzanowym
Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu.
Łopatka w sosie chrzanowym
Dodać 3 łyżki chrzanu i mąkę wymieszaną z zimną wodą.