Sposób przygotowania:
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną
Łopatkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie mięso przekładamy do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek wlewamy olej i smażymy. Gdy mięso nabierze złotego koloru z obu stron podlewamy je wodą i dusimy około 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do 1 szklanki wody i mieszamy tak by nie było grudek. Dodajemy tą mieszankę do sosu energicznie mieszając. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło dodajemy pół cebuli i podsmażamy ją. Dodajemy kasze i również ją przesmażamy. Następnie wlewamy wodę około 3 cm powyżej kaszy. Gotujemy do momentu aż woda wyparuje a kasza będzie miękka. Kasze podajemy z mięsem i sosem.