misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Łosoś a'la karp

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piecz łososia przez 30 minut w temperaturze 260stC, a następnie nastaw piekarnik na opiekanie i zostaw łososia na kolejne 1-2 minuty, aby..

Łosoś a'la karp

Składniki:

Łosoś a'la karp

 

  • 100 g makaronu sojowego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 średnie czerwone cebule (przecięte na połowę i pokrojone w cienkie plasterki)
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 5 marchewek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę korzenie pasternaku
  • 1 średni pokrojony w kostkę korzeń kopru
  • 4 dymki, pocięte wzdłuż na kawałki dług 5cm
  • 1 filiżanka posiekanej świeżej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cały łosoś (ok. 5kg), bez ogona, głowy i ości

 

Sposób przygotowania:

Łosoś a'la karp
Gotuj makaron w garnku z wrzącą wodą przez 4-6 minut i odcedź. W tym samym czasie podgrzej oliwę w dużym rondlu, na średnim ogniu. Podsmaż cebule (ok. 2 minuty), dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj marchew, pasternak, koper, dymki i kolendrę. Smaż warzywa przez 3-4 minuty. Na ostatnia minutę smażenia dodaj makaron. Przypraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Podgrzej piekarnik do 260stC. Napełnij wnętrze łososia nadzieniem a następnie obwiąż go dokładnie nitką kuchenną, zaciskając mocno co 1,5cm.
Podgrzej grubą blachę do pieczenia w piekarniku. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i ułóż na niej łososia. Piecz łososia przez 30 minut w temperaturze 260stC, a następnie nastaw piekarnik na opiekanie i zostaw łososia na kolejne 1-2 minuty, aby zbrązowiał. Nie spal go!!!
Po wyjęciu z piekarnika zostaw łososia na 5 minut, a następnie pokrój go na plastry. Przed podaniem zdejmij nitkę.

Tagi:

makaron beza bezy