p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Łosoś faszerowany na szpinaku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

łosoś gotowany na parze w papierze do gotowania

Łosoś faszerowany na szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś faszerowany na szpinaku

 

  • 40 dag świeżego fileta z łososia
  • 1 marchewka
  • 50 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled naturalny
  • 1 jajko
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • 1 łyżka siekanego kopru
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • sól morska prowansalska Kamis
  • garść szpinaku
  • świeże truskawki
  • na sos: 1 łyżeczka sosu włoskiego Fit up, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, kilka kropel octu balsamicznego (wszystko wymieszać)

 

Sposób przygotowania:

Łosoś faszerowany na szpinaku
Ryż pełnoziarnistey Parboiled naturalny ugotować bez soli al dente. Z płata łososia ściągnąć ostrożnie skórę i pokroić go w kostkę. Łososia przełozyć do pojemnika blendera i zmiksować chwilkę szatkownicą, przełożyć zmielonego łososia do miski, dodać j1 ajko, doprawić solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, wsypać 2 łyżki kaszki kukurydzianej, oraz posiekany koperek, dokładnie wymieszać całość. Przygotować papier saga  i ułożyć na nim masę z łososia, formując prostokąt. Przez środek masy rybnej ułożyć podgotowany ryż, lekko go docisnąć do masy, posypać solą morską prowansalską z młynka i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wzdłuż ułożyć obraną surową marchew. Zwinąć masę rybną nadając jej kształt batonu w papier do gotowania, aby papier się nie rozwinął na końcach zastosowałam gumki recepturki. Ugotować baton rybny pod przykryciem ok. 30 minut w parowarze. Po ugotowaniu wyjąć z pojemnika parowara i zostawić do ostygnięcia. Ściągnąć gumki, rozwinąć papier, pokroić łososia w 2 cm plastry i przełożyć na talerz, obłożony  świeżym szpinakiem skropionym przygotowanym  sosem, podać z dodatkiem świeżych truskawek i musu z truskawek.
Łosoś faszerowany na szpinaku
podajemy ze świeżym szpinakiem skropionym sosem
Łosoś faszerowany na szpinaku
pokrojonego w kostke świeżego łososia wkładamy do blendera
Łosoś faszerowany na szpinaku
do zmielonego łososia dodajemy kaszkę i koperek
Łosoś faszerowany na szpinaku
zawiniętego w papier łososia gotujemy na parze