marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Łosoś na miodowo z grilla.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rozmrozić dzwonki z łososia,sporządzić panierkę do obtoczenia ryby,obtoczyć rybkę w panierce,włożyć do marynaty,odstawić na 2h.Dać na grill

Łosoś na miodowo z grilla.

Składniki:

Łosoś na miodowo z grilla.

 

  • 6 dzwonków z łososia,
  • 3 łyżki oliwy z winogron,
  • 8 łyżek płynnego miodu(pszczeli lub spadziowy),
  • Panierka:
  • krokant orzechowy,
  • bułka tarta,
  • przyprawa do grilla"Winiary",
  • garstka suszonych ziół(tymianek,estragon),
  • curry mielone,2 jajka,
  • węgiel drzewny na rozpałkę,
  • tacki aluminiowe.

Sposób przygotowania:

Łosoś na miodowo z grilla.
Wyjąć dzwonki z łososia z zamrażarki,rozmrozić wrzątkiem na
sitku,niech obciekną.Zrobić panierkę z bułki tartej,mielonych orzechów włoskich,przyprawy gillowej,curry oraz marynatę miodowo-ziołową z miodu,oliwy z pestek winogronowych i suszonych,roztartych ziół,wymieszać.Dzwonki z łososia obtoczyć
w jajku,a potem w panierce,a następnie dać do misy z marynatą
i odstawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu,np.lodówce.Grilla
rozpalić węglem drzewnym,a dzwonki z łososia układać na tackach aluminiowych(2 wystarczą).Grillować 20-30 min.