Łosoś na pikantnych pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

 Łosoś na pikantnych pieczarkach

Składniki:

Łosoś na pikantnych pieczarkach

 

  • 2 szt mrożone kostki z łososia,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka przyprawa do ryb Prymat,
  • 30 dkg pieczarki,
  • 10 dkg jasnozielona część pora,
  • 50 ml bulion wołowy,
  • suszone jalapeno,
  • pieprz bałkański

Sposób przygotowania:

Łosoś na pikantnych pieczarkach
Najpierw łososia skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawą do ryb, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Pieczarki kroimy w dość grube plastry, pora w krążki. Na rozgrzanym oleju wrzucamy pieczarki oraz pora, smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy bulion i jalapeno. Przykrywamy patelnię na 1 minutę (aż pieczarki puszczą wodę). Odkrywamy naczynie i dusimy wszystko do momentu, gdy odparuje prawie cały płyn. Przekładamy na talerz, posypujemy pieprzem bałkańskim, na pieczarkach układamy łososia.