Sposób przygotowania:
łosoś po włosku
z tuszek zdejmujemy skórę z jednej strony, drugą pozostawiamy i kładziemy skórą do naczynia żaroodpornego polanego oliwą z oliwek; przygotowujemy sos: paprykę kroimy w paseczki i dusimy na 4 łyżkach oliwy z oliwek. przyprawiamy kostką bazylii knorr, dodajemy 1/2 cebuli pokrojoną w piórka,gdy już papryka zmięknie. Cebula nabierze złotego kolorytu, dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, pieprz, wyciskamy pół cytryny. Pomidor polewamy wrzącą wodą,obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy; całość zalewamy winem,mieszamy i dusimy około 3-5 minut.Wino trochę wyparuje.Dodajemy około 2 dużych łyżek przecieru pomidorowego,mieszamy. Pokrywamy farszem rybę.Przykrywamy drugą częścią naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni.Pieczemy około 1,5 godziny.Podajemy najlepiej z ryżem przyrządzonym według przepisu: ryż po włosku;
iwi69
szewczyk