Sposób przygotowania:
Łosoś pod serową pierzynką
Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.
Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.
Smacznego!
Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.
Smacznego!
Sarenka