IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Łosoś pod serową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla tych, którym "znudziły się" ryby w panierce :)

Łosoś pod serową pierzynką

Składniki:

Łosoś pod serową pierzynką

 

  • 4 kostki z łososia norweskiego
  • 4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Pół dużego kubka śmietany 18%
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 marynowane papryczki chilli
  • Pół puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 70 g żółtego sera (Goudy)

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pod serową pierzynką
Kostki z łososia włożyć na rozgrzany olej i szybko przykryć patelnię pokrywką (pryska). Smażyć ok. 8 minut. Przewrócić i posypać każdą kostkę 1 łyżeczką przyprawy do ryb i polać pół łyżeczki soku z cytryny. Smażyć kolejne 8 minut. Wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwą z przyprawami do dołu.
Kukurydzę i oliwki osączyć z zalewy. Śmietanę przełożyć do miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Następnie dodać sól, pieprz, sos śliwkowy i 100 ml zalewy z kukurydzy. Ubijać jeszcze przez 2 minuty.
Oliwki przekroić w poprzek na 3 części, papryczki drobno posiekać. Do śmietany dodać pokrojone oliwki, papryczki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na rybę i wyrównać powierzchnię. Posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać, aż ser się zrumieni.
Smacznego!