evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Łosoś z brokułem i marchewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysty łosoś z brokułami i marchewką. Lekkie i pożywne danie, które zachwyci smakiem niejednego smakosza ryb.

Łosoś z brokułem i marchewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś z brokułem i marchewką

 

  • 1 filet z łososia ze skórą
  • 1 mały brokuł
  • pół cukini
  • 3 marchewki (młode)
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanka wywaru warzywnego (z kostki)
  • 2 plastry cytryny
  • 5 gałązek koperku posiekanego (do dekoracji)
  • 2 łyżeczki pesto czerwone(niekoniecznie-jak ktoś nie lubi)
  • sól ziołowa
  • kawałeczek masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Łosoś z brokułem i marchewką
Rybę myjemy,osuszamy ręcznikiem.Skrapiamy ja cytryną i wkładamy do lodówki na minimum pół godz.Warzywa myjemy.Brokuła i marchew gotujemy ok.10 do 15 minut . Cukinię kroimy w talarki,marchewkroimy w krążki.Brokuła dzielimy na rózyczki,a cebulkę w półtalarki.Przestudzony wywar warzywny mieszamy razem ze śmietanką i oliwą.Następnie wyciągamy naczynie żaroodporne bardziej płaskie i smarujemy je kawałkiem masełka od środka.Wkładamy nasze pokrojone warzywa warstwami i zalewamy je naszym wywarem wymieszanym ze śmietanką i oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy warzywa do piekarnika przykryte folią aluminiową na 45-50 minut.Po tym czasie wyjmujemy rybę,wcieramy w nią sól ziołową i smarujemy pesto.Po 45-50 minutach wyjmujemy warzywa i kładziemy na nie naszą rybkę. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut (jesli mało to troszkę więcej ,bo to zalezy od grubości rybki)pod koniec włączamy termoobieg na ok 5 min.żeby sie ładnie zrumieniła rybka. Wykładamy na talerz dekorujemy posiekanym koperkiem i gotowe :-) SMACZNEGO. . . . . Podajemy np.z ziemniaczkami czy frytkami i suróweczką z kiszonej kapustki ;-)
Łosoś z brokułem i marchewką
Etap 1