Łosoś zapiekany z brokułami
Łosoś z brokułami zapiekany w piekarniku to pomysł na wyśmienite i lekkie danie, które można serwować zarówno na obiad, jak też na kolację. Przygotuje się go wykorzystując: filety z łososia, brokuł podzielony na różyczki, cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz cebulę dymkę. Ryba jest najsmaczniejsza po zamarynowaniu i odstawieniu jej w chłodne miejsce na 1-3 godziny. Marynatę można przygotować, łącząc składniki: sok z cytryny, brązowy cukier, oliwa z oliwek, sos sojowy, woda, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czarny pieprz do smaku, najlepiej świeżo mielony. Łososia należy dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki, które następnie umieszcza się w plastikowym woreczku wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Woreczek należy szczelnie zamknąć i odłożyć w chłodne miejsce. Po zamarynowaniu, rybę układa się w naczyniu żaroodpornym. Kolejnym krokiem jest umycie różyczek brokułu, które blanszuje się we wrzącej i lekko osolonej wodzie, a następnie układa się wokół łososia. Całą potrawę polewa się pozostałą marynatą, posypuje posiekaną cebulą dymką i ćwiartkami cytryny. Łososia wstawia się do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 20 minut. Danie można serwować z pieczywem lub z gotowanymi bądź pieczonymi ziemniaczkami.
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami
Wyśmienitym i sycącym daniem jest zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i serem mozzarella. Jej smak dopełni dodatek serowego sosu oraz chrupiąca posypka utworzona z mielonych migdałów i parmezanu. Podstawowymi składnikami niezbędnymi do przyrządzenia tego smakowitego dania są: filet z łososia, sok z cytryny, oliwa, ser mozzarella, mrożone różyczki brokułu, makaron-świderki, sól oraz pieprz. Oczyszczonego łososia, pozbawionego skóry oraz ości kroi się w dużą kostkę i umieszcza w naczyniu żaroodpornym. Kawałki ryby naciera się solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Makaron gotuje się al dente w osolonej wodzie – skracając czas gotowania świderków o około 2 minuty. W wodzie po makaronie, którą należy ponownie zagotować, gotuje się zamrożone różyczki brokułu. Naczynie z łososiem wstawia się do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i piecze przez 10 minut. Wyśmienity sos przyrządzi się z: serka Philadelphia, tartego parmezanu, mleka, mielonej gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wystarczy roztopić sery w rondelku, następnie dodać do nich mleko cały czas mieszając, aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Na koniec do sosu dodaje się przyprawy. Makaron-świderki należy wymieszać z gotowym sosem oraz pokrojonym serem mozzarella, a następnie przełożyć do naczynia z upieczonym łososiem. Całość powinno się delikatnie wymieszać i równomiernie rozłożyć w naczyniu. Parmezan łączy się z mielonymi migdałami bez skórki i solą. W ten sposób uzyskuje się smaczną, chrupiącą panierkę, którą posypuje się zapiekankę.
Łosoś z brokułami zapiekany w piekarniku to pomysł na wyśmienite i lekkie danie, które można serwować zarówno na obiad, jak też na kolację. Przygotuje się go wykorzystując: filety z łososia, brokuł podzielony na różyczki, cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz cebulę dymkę. Ryba jest najsmaczniejsza po zamarynowaniu i odstawieniu jej w chłodne miejsce na 1-3 godziny. Marynatę można przygotować, łącząc składniki: sok z cytryny, brązowy cukier, oliwa z oliwek, sos sojowy, woda, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czarny pieprz do smaku, najlepiej świeżo mielony. Łososia należy dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki, które następnie umieszcza się w plastikowym woreczku wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Woreczek należy szczelnie zamknąć i odłożyć w chłodne miejsce. Po zamarynowaniu, rybę układa się w naczyniu żaroodpornym. Kolejnym krokiem jest umycie różyczek brokułu, które blanszuje się we wrzącej i lekko osolonej wodzie, a następnie układa się wokół łososia. Całą potrawę polewa się pozostałą marynatą, posypuje posiekaną cebulą dymką i ćwiartkami cytryny. Łososia wstawia się do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecze przez około 20 minut. Danie można serwować z pieczywem lub z gotowanymi bądź pieczonymi ziemniaczkami.
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami
Wyśmienitym i sycącym daniem jest zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i serem mozzarella. Jej smak dopełni dodatek serowego sosu oraz chrupiąca posypka utworzona z mielonych migdałów i parmezanu. Podstawowymi składnikami niezbędnymi do przyrządzenia tego smakowitego dania są: filet z łososia, sok z cytryny, oliwa, ser mozzarella, mrożone różyczki brokułu, makaron-świderki, sól oraz pieprz. Oczyszczonego łososia, pozbawionego skóry oraz ości kroi się w dużą kostkę i umieszcza w naczyniu żaroodpornym. Kawałki ryby naciera się solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Makaron gotuje się al dente w osolonej wodzie – skracając czas gotowania świderków o około 2 minuty. W wodzie po makaronie, którą należy ponownie zagotować, gotuje się zamrożone różyczki brokułu. Naczynie z łososiem wstawia się do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) i piecze przez 10 minut. Wyśmienity sos przyrządzi się z: serka Philadelphia, tartego parmezanu, mleka, mielonej gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wystarczy roztopić sery w rondelku, następnie dodać do nich mleko cały czas mieszając, aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Na koniec do sosu dodaje się przyprawy. Makaron-świderki należy wymieszać z gotowym sosem oraz pokrojonym serem mozzarella, a następnie przełożyć do naczynia z upieczonym łososiem. Całość powinno się delikatnie wymieszać i równomiernie rozłożyć w naczyniu. Parmezan łączy się z mielonymi migdałami bez skórki i solą. W ten sposób uzyskuje się smaczną, chrupiącą panierkę, którą posypuje się zapiekankę.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś z brokułami
Sortuj wg: