dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Łosoś z porem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie z łososiem, porem podduszonym na maśle i ryżem, przygotowane na białym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem sera grana padano.

Łosoś z porem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z porem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z porem i ryżem
Łososia oprószyłam pieprzem ziołowym i ułożyłam na patelni z rozgrzanym olejem skórą do dołu. Smażyłam, aż ryba w 2/3 grubości się usmażyła, wtedy ją odwróciłam i smażyłam jeszcze 3 minuty. Następnie odstawiłam, a po przestudzeniu zdjęłam skórę. Para umyłam i pokroiłam w krążki, a następnie wrzuciłam do rondla z rozpuszczonym masłem, dodałam odrobinę soli i suszone warzywa, chwilę smażyłam. Dalej dodałam ryż i wino, wymieszałam i smażyłam, aż wino odparowało. W następnej kolejności dodawałam partiami bulion, mieszałam i podgrzewałam danie, czynność powtarzałam, aż do miękkości ryżu. Na koniec dodałam kawałki usmażonego łososia oraz starty ser, całość doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem, wymieszałam i podałam.
Łosoś z porem i ryżem
Kawałek łososia wstępnie usmażony z dodatkiem pieprzu ziołowego
Łosoś z porem i ryżem
Por pokrojony w krążki podduszony na maśle
Łosoś z porem i ryżem
Ryż gotowany w winie i bulionie nabiera smaku
Łosoś z porem i ryżem
Całość połączona poprzez wymieszanie ze startym serem