BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Lukrowane pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podczas pieczenia tych pierników aromat rozchodzi się po całym domu. A dekorowanie ciasteczek to przyjemna zabawa dla całej rodziny, która umili nam czas na oczekiwanie na święta.

Lukrowane pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lukrowane pierniczki

 

  • składniki na blachę pierników
  • jajko
  • 25 dag mąki
  • 1/4 kostki masła/margaryny
  • po 2 łyżki miodu i cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • łyżka przyprawy do pierników

 

  • pól szklanki pudru
  • cytryna
  • kolorowe posypki i barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki
Margarynę , cukier , miód i przypawę do pierników wkładam do rondla i podgrzewam. Następnie masę studzę. Do miski wsypuję mąkę i sodę, dodaję roztrzepane jajko i ostudzoną mase miodową. Zagniatam ciasto. wkładam do woreczka foliowego i odkładam na kilka minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowuję i foremkami wycinam różne kształty ciastek. Układam je na blasze i piekę około 15 minut w 180 st. Puder wsypuję do miseczki i dodaję pomału sok z cytryny tak by uzyskać gęsty lukier. Dokładnie mieszam. Dzielę na 3 porcje i do każdej dodaję po kilka kropli barwników spożywczych. Dekoruję pierniki.
Lukrowane pierniczki
foremkami wycinam kształty i układam pierniki na blaszce
Lukrowane pierniczki
pierniki po wyjęciu z piekarnika są zlote
Lukrowane pierniczki
częśc pierników dekoruję a reszta czeka na swoją kolej:)