Ma -Bo tofu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

często robiona w moim domu chińska potrawa z tofu

Ma -Bo tofu

Składniki:

Ma -Bo tofu

 

  • 100 g tofu (wg gustu)
  • 130 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 łyżeczki startego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soja sosu
  • 1 łyżka sosu z czarnej fasoli zdjęcie na forum
  • 1łyżeczka ostrego sosu z chili
  • 4-5 łyżek bulionu podstawowego lub wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej z wodą (proporcja 1:1)
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 posiekana szalotka

Sposób przygotowania:

Ma -Bo tofu
Tofu po zakupieniu należy wyjąć z opakowania i postawić na nim talerzyk aby odcisnąć wodę,gdy nadal jest zbyt miękkie pokrojone w kostkę wrzuca sie na 2-3 minuty do gorącej wody.Na patelni przysmażamy mięso z czosnkiem do zmiany koloru, dodajemy szalotkę (zostawiċ trochę do dekoracji potrawy),sól sosy i mieszamy .Dodajemy bulion i delikatnie tofu,mieszamy delikatnie aby nie zrobić papki z tofu. Wytłumaczę dokładnie proces dodawania mąki bo to dosyć ważne: mąkę z wodą mieszamy w miseczce w stosunku 1:1.Następnie aby zagęścić sos "łapiemy" palcami tą mąkę i wrzucamy do potrawy do momentu gdy osiągniemy oczekiwany efekt.Sos ma być szklisty i dosyć gęsty ale nie kluskowaty... Na koniec potrawę polewamy olejem z sezamu i posypujemy szalotką. Gdy zastąpimy mięso grzybami będzie potrawa dla jaroszy.