Magdalenki z czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffiny dla całej rodziny.

Magdalenki z czekoladą.

Składniki:

Magdalenki z czekoladą.

 

  • Składniki:
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 10 czubatych łyżek cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i tarta bułka do foremek
  • śmietana,kakao,polewa lukrowa,wisienki koktajlowe,cząstki mandarynek,orzeszki pistacjowe,trochę stopionej czekolady,cukier puder.

Sposób przygotowania:

Magdalenki z czekoladą.
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć szczoteczką w gorącej wodzie,osuszyć,skórkę zetrzeć na tarce.Owoc podzielić na pół,wycisnąć sok.Tłuszcz,cukier,cukier waniliowy oraz sól wyrobić dokładnie mikserem.
Dodać otartą skórkę i sok pomarańczy,wbić jajka.Przesiać mąkę,połączoną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać wszystkie składniki z drobno posiekaną czekoladą na jednolitą,gładką masę.
Przygotować 20 foremek.Nasmarować odrobiną tłuszczu,wsypać bułkę tartą.Do każdej włożyć 1,5 łyżki ciasta,wyrównać powierzchnię.Wstawić na nagrzanego piekarnika,piec do 20-25 minut w temperaturze 175 s.c.Wyjąć,odstawić do wystygnięcia.
Gotowe ciasteczka dekorować ubitą na sztywno śmietaną,polewą z lukru,kakao,wisienkami koktajlowymi,,mandarynkami,orzeszkami pistacjowymi oraz stopioną,gorzką czekoladą,a następnie posypać cukrem pudrem.