Sposób przygotowania:
Makaron Eli z kurczakiem i sosem szpinakowymprzygotowanie mięsa
Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w słupki.
Do mięsa dodać czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka i paprykę. Całość wymieszać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Kurczaka wyjąć łyżką cedzakową do miski, tłuszcz zachować.
przygotowanie sosu
Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie sosu cd
Do tłuszczu ze smażenia dodać cebulę i czosnek. Całość przesmażyć.
przygotowanie sosu cd
Do cebuli i czosnku dodać odmrożony szpinak i chwilę smażyć razem.
przygotowanie sosu cd
Do szpinaku wlać śmietanę, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
przygotowanie sosu cd
Sos gotować na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Makaron dodać do sosu i wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze. Na makaron położyć usmażone mięso. Smacznego!
gusia1000