jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Makaron ryżowy w kubku bakłażanowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciekawe to danie: fuzja makaronu z mięsem i kaparami w bakłażanie :)))

Makaron ryżowy w kubku bakłażanowym

Składniki:

Makaron ryżowy w kubku bakłażanowym

 

  • 50 dag chudej,zmielonej wieprzowiny (np szynka)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy jasny do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • otręby owsiane do panierowania
  • olej do smazenia
  • 1 paczka makaronu ryżowego (rurki lub świderki)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 bakłażan
  • mały słoiczek kaparów TaoTao
  • sól, ząbek czosnku
  • kilka sosów chili TaoTao do wyboru mniej lub bardziej pikantnych
  • 2 pomidory i liście seleru naciowego do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy w kubku bakłażanowym
Najpierw przgotuj klopsiki mięsne- wynieszaj wszystkie skladniki a więc mięso, posiekaną drobno cebulę i czosnek, sos sojowy i pieprz do smaku - odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Formuj paluszki mięsne, obtocz je w otrębach i smaż w oleju na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Pokrój bakłażana na pół centymetrowe plastry (wzdłuż), lekko posól i poczekaj aż się spocą. Wytrzj ręcznikiem plastry bakłażna staranie, natrzyj przekrojonym czosnkiem po czm przesmaż na suchej patelni z obydwu stron. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebule pokrojoną w piórka, skrop ją sosem sojowym, dodaj pokrojone w skos pakuszki mięsne, makaron i odsączone z zalewy kapary - przesmaz chwilę, aż wszystko będzie gorace i makaron wchłonie aromat pozostałych składników. Z plastrów bakłażana uformuj kubeczki (po dwa na talerzu) napełnij je makaronem z mięsem, udekoruj paseczkami pomidora i listkami selera. W oddzielnych miseczkach podaj różne sosy chilii TaoTao do wyboru.