cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron tagliatelle gryczane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione , letnie danie z makaronu gryczanego i duszonych warzyw

Makaron tagliatelle gryczane z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron tagliatelle gryczane z warzywami

 

  • / 2 porcje/
  • 180 g gryczanego makaronu tagliatelle
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cukinia
  • mały kawałek selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta /lub dowolnej w-g uznania/
  • pieprz do smaku
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki startego sera pecorino lub parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron tagliatelle gryczane z warzywami
-Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. -Warzywa umyć i obrać. -Pokroić w słupki metodą a la julienne. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek , warzywa i podsmażyć kilka minut. -Przykryć pokrywką i dusić następne kika minut, mieszając od czasu do czasu.W razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotującego się makaronu. -Wyjąć czosnek, doprawić do smaku przyprawą i pieprzem. -Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw. -Wymieszać, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką i połową startego sera. -Przełożyć na talerze i posypać resztą sera .
Makaron tagliatelle gryczane z warzywami
Pokrojone w cienkie słupki warzywa podsmażyć na oliwie.
Makaron tagliatelle gryczane z warzywami
Dusić kilka minut pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
Makaron tagliatelle gryczane z warzywami
Ugotowany i odcedzony makaron przesypać na patelnię z warzywami.