Sposób przygotowania:
Makaron tagliatelle w pieczarkach
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni nie dodając tłuszczu. Wysmażyć do uzyskania skwarków. Gdy patelnia się od niego natłuści dodać poszatkowaną cebulę, posolić i smażyć do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie oczyścić pieczarki. Gdy cebula już zmięknie, dodać pieczarki, pokrojone według uznania, posypać lubczykiem, wymieszać. Gdy grzyby puszczą wodę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości składników. W tym czasie ugotować 2,5 litra wody. Gdy zacznie się ona gotować dodać 2,5 łyżeczki soli oraz 1 łyżkę oliwy. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do 0,5 szklanki mleka dodać 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i dodać mleko z mąką do pieczarek (można przelać przez sitko), postawić ponownie na ogień, wymieszać aż zgęstnieje, następnie dolać resztę mleka do momentu uzyskania idealnej konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy, zdjąć patelnię z ognia, dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Ugotowany makaron odcedzić i podawać „zatopiony” w pieczarkach. Smacznego!
jaNina