Sposób przygotowania:
Makaron tagliatelle z warzywami
-Nastawić wodę na makaron i postępować w/g zaleceń producenta. -Bakłażan dokładnie umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę , przełożyć na sitko i posolić. Pozostawić na kilkanaście minut. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać ząbek czosnku i pokrojoną drobno cebulę . Warzywa delikatnie podsmażyć . Pomidor spożyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. -Umytą cukinie pokroić w plasterki /lub w kostkę/. -Paprykę pokroić w paseczki. -Do podsmażonej cebulki dodać paprykę, cukinię i bakłażana /należy wypłukać go z nadmiaru soli/, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. -Dodać do warzyw pomidory , wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut. -Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieszanką ziół. -Sos jest gotowy kiedy warzywa są miękkie,ale zachowują jednocześnie swoją jędrność. -Ugotowany , przecedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze. -Udekorować świeżymi listkami majeranku. ... jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotującego się makaronu.