jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dania na bazie makaronu są szybkie w przygotowaniu, smaczne i syte. Dlatego często je robię. W moim warzywniaku tak pięknie rośnie botwinka, więc nie sposób było jej nie wykorzystać:). Jej połączenie z makaronem wyszło jak najbardziej udane!!!

 Makaron z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z botwinką

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 250 g makaronu,
  • Duży pęczek młodej botwinki,
  • 1 łyżka mascarpone,
  • Około 8 dag sera żółtego,
  • Olej do smażenie,
  • Świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Sól,
  • 2 łyżki siekanego koperku,

 

Sposób przygotowania:

Makaron z botwinką
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i smażymy do miękkości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Umytą i osuszoną botwinkę kroimy na mniejsze części i dokładamy do mięsa. Razem chwilkę smażymy by botwinka zmiękła. Następnie do całości dodajemy ser mascarpone. Mieszamy dokładnie. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do botwinki i mięsa. Gdy ten się rozpuści wsypujemy makaron. Ogrzewamy do momentu jak makaron się podgrzeje. Dodajemy posiekany koperek. Danie porcjujemy i podajemy.
 Makaron z botwinką
Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy do smaku
 Makaron z botwinką
Umyta i osuszona botwinkę delikatnie rozdrabniamy
 Makaron z botwinką
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
 Makaron z botwinką
Do przysmażonego mięsa dodajemy botwinkę