Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z kurczakiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast czosnku granulowanego można dodać czosnek świeży lub sól czosnkową.

Makaron z kurczakiem i papryką

Składniki:

Makaron z kurczakiem i papryką

 

  • makaron nitki 30 dag
  • filet z kurczaka 40 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • por 1 szt
  • pomidory 3 szt
  • oliwa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • szczypiorek siekany 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i papryką
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanej oliwie. Jabłko i paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zrumienione mięso przełożyć do rondla, dodać pokrojoną paprykę, wlać 1/3 szkl wody i dusić około 15 minut. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojony w krążki por i połączyć z mięsem. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i pomidory. Dusić pod przykryciem następne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, połączyć z mięsem, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na półmisek, posypać siekanym szczypiorkiem.