Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z mielonym mięsem, pomidorami, marchewką, porem i oliwkami

Makaron z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mięsem i warzywami

 

  • 500g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 250g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 50g oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bazylia
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem i warzywami
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, dodajemy wymytego pora pokrojonego na półplasterki obrany czosnek pokrojony na cieniutkie plasterki. Całość smażymy parę chwil i dokładamy mielone mięso. Mieszamy, i jak mięso się zetnie dodajemy obrane, umyte marchewki starte na grubej buraczanej tarce, pomidory obrane i pokrojone w kostkę i dolewamy sok pomidorowy. Dodajemy też oliwki pokrojone na plasterki i całość mieszamy, smażymy na średnim ogniu przez ok 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Podajemy w makaronem ugotowanym na półtwardo. Już na talerzu posypujemy świeżo startym parmezanem.
Makaron z mięsem i warzywami
Zaczynamy od zeszklenia cebuli na niewielkiej ilości oleju
Makaron z mięsem i warzywami
Dodajemy pora czosnek i mielone mięso na patelnię
Makaron z mięsem i warzywami
Żeby łatwiej obrać pomidory zalewamy je na chwilkę wrzątkiem
Makaron z mięsem i warzywami
Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem i bazylią