Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z mięsem i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ugotowany makaron kolanka z mięsem mielonym wieprzowym i kalarepką. Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad.

Makaron z mięsem i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mięsem i kalarepką

 

  • 30 dkg makaronu kolanka
  • sól do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 mała kalarepka
  • olej do smażenia
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz do smaku
  • 1 kostka mięsna
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem i kalarepką
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać kalarepkę i trochę soli, chwilę razem podsmażać. Dodać mięso, mieloną paprykę, zioła i trochę pieprzu. Smażyć dalej, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut. Po tym czasie mięso oprószyć mąką, wymieszać, chwilę jeszcze gotować. Do mięsa dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podzielić na porcje,posypać startym żółtym serem.
Makaron z mięsem i kalarepką
Makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony.
Makaron z mięsem i kalarepką
Cebula czosnek i pepperoni zeszklone na oleju.
Makaron z mięsem i kalarepką
Mięso mielone i przyprawy dodane do podsmażonej kalarepki.
Makaron z mięsem i kalarepką
Woda i kostka mięsna dodane do podsmażonego z kalarepką mięsa.