Sposób przygotowania:
Makaron z pieczenią pod beszamelem
Makaron ugotować na półtwardo. Tatar wymieszać z 2 całymi jajkami i 1 żółtkiem, namoczoną w bulionie kajzerką, posiekaną cebulą, pokrojonymi oliwkami, pokrojonymi orzeszkami, posiekanym czosnkiem i parmezanem. Przyprawić solą , pieprzem i tymiankiem . Masę wyrobić,rozwałkować na prostokąt o grubości 2cm. Wstawić do lodówki by masa stężała, a następie pokroić na mniejsze prostokąty i zanurzać je w białku. Masło zasmażyć z mąką, mieszając wlewać mleko, doprawić solą i pieprzem i gotować aż sos zgęstnieje. Trochę sosu wlać na dno żaroodpornego naczynia i wyłożyć makaron na niego kawałki pieczeni i pomidorki. Całość zalać resztą sosu i zapiekać ok. 30 min. w 180"C.
msewka