Sposób przygotowania:
Makaron zapiekany z camembertem
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzić i osączyć. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą pieczarki, oprószyć lekko solą i poddusić, po czym dodać pokrojoną w paski szynkę i serek kremowy, podgrzewać mieszająć aż ser się rozpuści, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, przełożyć do makaronu i dokłądnie wymieszać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Camembert pokroić na plasterki. Makaron wyłożyć do żaroodpornej formy nasmarowanej tłuszczem. Ułożyć na nim plasterki camemberta i pomidorów. Całość obsypać startym na tarce o grubych oczkach serem żóltym. Oprószyć solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką oraz oregano i bazylią. Zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.