Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym podawać z surówkami, zieloną sałatą, itp.

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

 

  • 30 dag makaronu
  • sól
  • sos:
  • 1 szklanka wywaru z zupy lub bulionu z kostki drobiowej
  • 1 mały koncentrat
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka maki
  • sól cukier
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dag sera żółtego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, polać gorącą wodą, odsączyć. Mąkę zasmażyć na maśle, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotowac, wlać resztę rosołu. Śmietanę rozmieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do wywaru, przyprawić, następnie dodać roztrzepane jajka. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej makaron, zalać go sosem, posypać tartym serem i zapiec.