hoste

hoste

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Makaron zapiekany/Pasta forno con carne.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe i syte.Spokojnie głód zaspokoi 4-6 osób.

Makaron zapiekany/Pasta forno con carne.

Składniki:

Makaron zapiekany/Pasta forno con carne.

 

  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 l soku pomidorowego+ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 2-3 puszki pomidorów w puszce
  • cebula, czosnek
  • 1 puszka fasoli konserwowej (moze być groszek)
  • sol, pieprz, chili, bazylia, ziele, liść laurowy
  • olej
  • 0,5 kg makaronu (włoski, grecki ostatecznie Lubella) rurki ugotować al`dente
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę
  • 20-30 dkg sera żółtego, utartego do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany/Pasta forno con carne.
Na dno garnka wlać trochę oleju i zeszklić cebule i czosnek pokrojone w kostkę.Wrzucić mięso mielone i podsmażyć. Zalać to sokiem pomidorowym+koncentrat lub pomidorami, przyprawić i dusić na małym ogniu ok.1-2 h. Sos ma zgęstnieć (odparuje płyn) i ma być pikantny.Na koniec gotowania wsypać fasolkę.Na dno brytwanny do zapiekania wlewamy 2 nalewki sosu, na to wsypujemy makaron,sos, jajka, ser żółty. Zapiekamy ok.30 min. Włosi używają swoich przecierów pomidorowych w butelkach (do kupienia u nas) i sera mozarella. A spagetti o którym mówiłam wcześniej posypują serem parmezan (śmierdzi ale jest pyszny).