zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makaronowa patelnia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

smaczne i szybkie danie z makaronem

Makaronowa patelnia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaronowa patelnia

 

  • 2 małe cebule ( lub 1 duża )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g cukinii
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g kiełków na patelnię
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • zielona czubryca do smaku
  • 50 g żółtego sera
  • 250 g makaronu kolanka ( może być inny )

Sposób przygotowania:

Makaronowa patelnia
Na początek należy ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić na durszlaku. Cebulę obrać i umyć a potem pokroić w kostkę. Cukinię i paprykę także umyć i pokroić również w paseczki. Boczek pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni 9 musi być duża bo dodamy makaron ) rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Chwilę ją smażyć, dodać boczek i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia się cebuli. Dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię oraz wrzucić kurki a także kiełki, kapary i smażyć 3 minuty na dużym ogniu. Dodać wszystkie przyprawy i odcedzony makaron oraz natkę i jeszcze chwilę smażyć nadal na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Danie odstawić na pięć minut i w miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku, po czym nakładać na talerze i posypać serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Makaronowa patelnia
Etap 1najpierw podsmażyć wszystkie składniki
Makaronowa patelnia
Etap 2potem dodać ugotowany makaron i smażyć
Makaronowa patelnia
Etap 3danie doprawić i smażyć chwile mieszajac od czasu do czasu