SUPERPRZEPIS

Makaronowa pieczeń

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Makaronowa pieczeń Więcej zdjęć (5)

Zapiekanka powstała podczas sprzątania lodówki, było smacznie aromatycznie i kolorowo. Polecam na obiad!

Składniki:

Makaronowa pieczeń

 

  • 30 dag grubego makaronu-krótkie rurki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 15 dag szynki gotowanej
  • 1/2 pora
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa pieczeń
Makaron gotujemy all dente wg wskazówek na opakowaniu.Odcedzamy. Paprykę wydrążamy kroimy w grubsza kostkę tak samo por i szynkę. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone warzywa dusimy około 3-5 minut po czym wrzucamy makaron doprawiamy przyprawami do smaku. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną masła. Sos: Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę, następnie miksujemy ze śmietaną doprawiamy szczyptą soli pierzu i gałki oraz dodajemy połowę startego na tarce sera żółtego, masą zalewamy makaron, posypujemy po wierzchu resztą sera.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 25-30 minut.Podajemy gorące danie, krojąc na kawałki.
Makaronowa pieczeń
składniki do zapiekanki kroimy na kawałki
Makaronowa pieczeń
makaron gotujemy all dente odcedzamy na sicie
Makaronowa pieczeń
warzywa przesmażamy na masełku kilka minut
Makaronowa pieczeń
zapiekanka w naczyniu przed pieczeniem posypana serem