jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaronowe gołąbki Mamma Mia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gołąbki z mięsem, makaronem i serem podane z sosem borowikowym zachwycą nie jedno podniebienie. To fuzja kuchni polskiej i włoskiej.

Makaronowe gołąbki Mamma Mia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe gołąbki Mamma Mia

 

  • 150 g makaronu Mamma Mia świderki
  • 500 g gulaszu wieprzowego
  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • garść suszonych borowików
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaronowe gołąbki Mamma Mia
Płuczemy grzyby, moczymy je w 200 ml wody. Liście kapusty włoskiej blanszujemy w lekko osolonej wodzie do chwili, aż zmiękną. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Obieramy i siekamy cebulę i czosnek. Szklimy cebulę na maśle, dodajemy mięso gulaszowe . Skrapiamy gulasz sosem sojowym, dodajemy czosnek. Dusimy mięso z cebulą i czosnkiem do chwili aż zmięknie. Gotujemy grzyby w wodzie z moczenia z dodatkiem tymianku Gdy grzyby będą miękkie dodajemy mąkę wymieszaną w małej ilości wody z dodatkiem śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dodajemy 1 łyżkę masła. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Trzymamy w cieple. Siekamy mięso drobno razem z cebulą - doprawiamy solą i pieprzem. Z liści wykrawamy zgrubienia. Na każdym liściu rozkładamy mięso , posypujemy je startym serem, układamy świderki i rolujemy. Układamy na sicie nad parą. Gotujemy gołąbki nad parą około 20 minut. Możemy również zapiec je w mikrofalówce (kilka minut w zależności od wielkości porcji). Gorące gołąbki podajemy z sosem grzybowym posypane odrobiną natki pietruszki i pieprzu świeżo zmielonego.
Makaronowe gołąbki Mamma Mia
Liście kapusty włoskiej blanszujemy w lekko osolonej wodzie do chwili, aż zmiękną.
Makaronowe gołąbki Mamma Mia
Gdy grzyby będą miękkie dodajemy mąkę wymieszaną w małej ilości wody z dodatkiem śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaronowe gołąbki Mamma Mia
Na każdym liściu rozkładamy mięso , posypujemy je startym serem,
Makaronowe gołąbki Mamma Mia
Na mięso z serem nakładamy świderki i rolujemy. Układamy na sicie nad parą.