Sposób przygotowania:
Makosernik
KRUCHE CIASTO:
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Na ok. 1 godzinę kładziemy wyrobione ciasto do lodówki. Następnie wałkujemy je i wykładamy do wysmarowanej dużej blachy. Podpiekamy placek, aż się lekko zrumieni i zostawiamy do ostygnięcia.
MASA MAKOWA:
Gotową masę makową ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy tartą bułkę i aromat. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wykładamy na wystudzone ciasto kruche.
MASA SEROWA:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, stopniowo dokładamy zmielony ser. Następnie dodajemy aromat, bakalie i ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około godziny.
Gotowe ciasto ( wystudzone ) można polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Na ok. 1 godzinę kładziemy wyrobione ciasto do lodówki. Następnie wałkujemy je i wykładamy do wysmarowanej dużej blachy. Podpiekamy placek, aż się lekko zrumieni i zostawiamy do ostygnięcia.
MASA MAKOWA:
Gotową masę makową ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy tartą bułkę i aromat. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wykładamy na wystudzone ciasto kruche.
MASA SEROWA:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, stopniowo dokładamy zmielony ser. Następnie dodajemy aromat, bakalie i ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około godziny.
Gotowe ciasto ( wystudzone ) można polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)
luna