malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Makosernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Studzimy posypujemy cukierkami i wstawiamy do lodówki. Jest naprawdę pyszny i gości w moim domu w każde święta oraz uroczystości.

Makosernik świąteczny

Składniki:

Makosernik świąteczny

 

  • na masę makową
  • 1/2 kg maku,
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3/4 kostki masła.
  • Masa serowa
  • 1 kg białego sera ,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 budynie waniliowe duże
  • 10 jajek,
  • kostka masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • poza tym:
  • kilka opakowań herbatników,
  • cukierki dekoracyjne

Sposób przygotowania:

Makosernik świąteczny
W blasze prostokątnej kładziemy po całości herbatniki. Mak parzymy a potem,mielimy w maszynce 2 razy. Przekładamy do rondla i dodajemy masło, cukier, miód i podgrzewamy razem 10 minut. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy pianę, i aromat. Mieszamy i smarujemy herbatniki. Cukier, masło i żółtka ucieramy mikserem 15 minut na puszysto. Twaróg mielimy i dodajemy do masy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, ugotowane budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu oraz ubitą pianę. Delikatnie mieszamy wykładamy na masę makową. Ciasto pieczemy przez 90 minut w temp. 170 stopni.