Sposób przygotowania:
Makowa rolada
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru ,ciepłym mlekiem i 100g mąki.Odstawić na 15 min.żółtka utrzeć z cukrem -150 g - i dodać wyrośnięty rozczyn resztę mąki,cukier .Wyrabiać ciasto dobrze rękami na koniec dodać rozpuszczoną w garneczku margarynę .Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia nakrywając ściereczką Masa makowa.Mak płuczemy zalewamy wrzątkiem i gotujemy w garnku ok 15 min .Następnie odcedzić i zmielić dwu krotnie .W garnku rozpuścić margarynę dodać mak ,miód rodzynki i podsmażamy jeszcze z 10 min.Masę studzimy .Białka pozostałe z ciasta ubijamy .Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto podzielić na 2 części .Wyjdą 2 rolady Rozwałkować nałożyć masę makową i zrolować .Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni