Sposób przygotowania:
Makowczyk
Na początku zajmujemy się przygotowaniem masy.W tym celu mak zalewamy niewielką ilością wody i mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Do ugotowanego maku dodajemy biały cukier i 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy i powidła.Wszystko łączymy i odstawiamy.
Następnie wykonujemy ciasto.W tym celu w misce ucieramy miękką margarynę z białym cukrem dodając po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszkamy, wlewamy mleko,dodajemy ubite na sztywną pianę białko, mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i oprószamy tartą bułką.Wlewamy 1/2 ciasta. Na ciasto wkładamy masę makową i przykrywamy pozostałą 1/2 częścią ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego.
Następnie wykonujemy ciasto.W tym celu w misce ucieramy miękką margarynę z białym cukrem dodając po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszkamy, wlewamy mleko,dodajemy ubite na sztywną pianę białko, mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i oprószamy tartą bułką.Wlewamy 1/2 ciasta. Na ciasto wkładamy masę makową i przykrywamy pozostałą 1/2 częścią ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego.