mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Makowczyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z makową masą.

Makowczyk

Składniki:

Makowczyk

 

  • Składniki na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 25 dag białego cukru
  • 6 jajek
  • 10 łyżek mleka
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • 30 dag maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Makowczyk
Na początku zajmujemy się przygotowaniem masy.W tym celu mak zalewamy niewielką ilością wody i mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Do ugotowanego maku dodajemy biały cukier i 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy i powidła.Wszystko łączymy i odstawiamy.
Następnie wykonujemy ciasto.W tym celu w misce ucieramy miękką margarynę z białym cukrem dodając po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszkamy, wlewamy mleko,dodajemy ubite na sztywną pianę białko, mieszamy.
Formę smarujemy margaryną i oprószamy tartą bułką.Wlewamy 1/2 ciasta. Na ciasto wkładamy masę makową i przykrywamy pozostałą 1/2 częścią ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego.