karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Makowe ciacho

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto idealne na święta makowiec w innym wydaniu z pyszna kawową masa

Makowe ciacho Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe ciacho

 

  • CIASTO
  • 80 dag masy makowej
  • 150 gram margaryny
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka maki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyzki bułki tartej

 

  • KREM
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryna
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kaszy rozpuszczalnej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Makowe ciacho
Ciasto makowe : ¾ szklanki cukru pudru ucieramy z miękką margaryną, dodajemy 6 żółtek, miksujemy . Następnie dodajemy małymi porcjami masę makową, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Z 6 białek ubijamy pianę, dodajemy do pozostałych wymieszanych już składników, dokładnie mieszamy . Masę wlewamy do blachy (średnicy ok. 26 cm), pieczemy w tem. 180 stopni, przez 50 min. Krem :Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy na parze, do 1 łyżki kawy rozpuszczalne dodajemy tyle wody aby się dobrze rozpuściła (ok. 1 łyżki), dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Do rozpuszczonej czekolady połączonej z kawą dodajemy 3 żółtka i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, do przestudzonego naparu dodajemy kostkę margaryny, dokładnie miksujemy. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na pół, smarujemy masą, ciasto dekorujemy migdałami.
Makowe ciacho
masa do ciasta gotowa można przekładać makowiec
Makowe ciacho
ciasto makowe po przekrojeniu apetycznie
Makowe ciacho
kładziemy mase aby przełożyć ciasto makowe
Makowe ciacho
do całości brak migdałów do dekoracji i już