Sposób przygotowania:
Makowe ciacho
Ciasto makowe : ¾ szklanki cukru pudru ucieramy z miękką margaryną, dodajemy 6 żółtek, miksujemy . Następnie dodajemy małymi porcjami masę makową, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Z 6 białek ubijamy pianę, dodajemy do pozostałych wymieszanych już składników, dokładnie mieszamy . Masę wlewamy do blachy (średnicy ok. 26 cm), pieczemy w tem. 180 stopni, przez 50 min. Krem :Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy na parze, do 1 łyżki kawy rozpuszczalne dodajemy tyle wody aby się dobrze rozpuściła (ok. 1 łyżki), dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Do rozpuszczonej czekolady połączonej z kawą dodajemy 3 żółtka i 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, do przestudzonego naparu dodajemy kostkę margaryny, dokładnie miksujemy. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na pół, smarujemy masą, ciasto dekorujemy migdałami.