misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Struclę taką możemy dekorować na różne sposoby np. posypać po lukrze drobnymi orzechami.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

 

  • 1/2 kg maku
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg masła
  • olejek migdałowy
  • bakalie

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Do przesianej mąki dodać roztarte z cukrem i łyżką ciepłego mleka drożdze,poczekać aż się wyruszają. Dalej wbić jajka ( wcześniej wyjęte z lodówki by były ogrzane) dodać cukier , ciepłe mleko i wyrabiać ciasto . pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia. Sparzony i osączony makzemleć w maszynce 2 tazy , a potem utrzeć w donicy z cukrem.Już do utartego maku dodać tłuszcz, zapachy, bakalie i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto kłaść porcjami na stolnicę, rozwałkować na prostokąty na grubość 1 cm, posmarować ciasto rozbitym białkiem na to nakładać równomiernie mak i zwijać ciasto w rulon zlepiając końce po obu stronach. Strucle układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i czekamy aż podrosną.Aby się nie pozrastały możemy poprzekładać papierem . Można też całe strucle zawinąć w papier wtedy zostawiamy sporo miejsca w końcach papieru ,bo ciasto będzie rozpycchać na boki. Tak właśnie piekłam ja i polałam polewą . Czas pieczenia ok. 45 min w 180*C