Sposób przygotowania:
Makowiec
Do przesianej mąki dodać roztarte z cukrem i łyżką ciepłego mleka drożdze,poczekać aż się wyruszają. Dalej wbić jajka ( wcześniej wyjęte z lodówki by były ogrzane) dodać cukier , ciepłe mleko i wyrabiać ciasto . pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia. Sparzony i osączony makzemleć w maszynce 2 tazy , a potem utrzeć w donicy z cukrem.Już do utartego maku dodać tłuszcz, zapachy, bakalie i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto kłaść porcjami na stolnicę, rozwałkować na prostokąty na grubość 1 cm, posmarować ciasto rozbitym białkiem na to nakładać równomiernie mak i zwijać ciasto w rulon zlepiając końce po obu stronach. Strucle układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i czekamy aż podrosną.Aby się nie pozrastały możemy poprzekładać papierem . Można też całe strucle zawinąć w papier wtedy zostawiamy sporo miejsca w końcach papieru ,bo ciasto będzie rozpycchać na boki. Tak właśnie piekłam ja i polałam polewą . Czas pieczenia ok. 45 min w 180*C
misia53