Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam- piekłam to ciasto, bardzo dobre.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • Ciasto"
  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 6 szt jajka
  • 6 łyżek słodkiego mleka
  • 1 szt proszek do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • 1 szt cukier waniliowy
  • Masa:
  • 35 dag maku
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • bakalie
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z resztą.
Masa: Mak sparzyć i zemleć 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie i wymieszać. Ubić pianę z białek i lekko wymieszać z resztą. Ciasto wlać do foremki. Na ciasto włożyć masę makową. Piec w temp. 180stC przez 30-40 minut.