Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makowiec na biszkopcie...

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyzek cukru
  • 5 łyzek mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • Mak:
  • 0,5 kg maku
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki bakalii
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek kwaśnych powideł

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Mak zmielić 3 razy. Białka ubić. Margarynę rozpuścic. Mak połaczyc z cukrem, piana z białek, bakaliami, mlekiem, powidłami i margaryną. Piec ok. pół godziny. Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 25 minut.