Anka17

Anka17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Makowiec z jabłkiem i bakaliami

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 2 szklanki maku
  • 4 duże jabłka
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 olejek migdałowy lub rumowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Makowiec
Mak wypłukać, zagotować (najlepiej dzień wcześniej), przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodając mak, dalej ucierając. Do ciasta dodać jabłka utarte na tarce, kaszę manną i delikatnie wymieszać łyżką. Ubić pianę z białek i cukru. Dodać wraz z proszkiem do pieczenia i bakaliami, wszystko delikatnie wymieszać. Włożyć do gorącego piekarnika (180st.C) i piec ok.45 minut.