burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Makowiec 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec z dodatkiem bakalii

Makowiec 7

Składniki:

Makowiec 7

 

  • 0.5 margaryny
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 szkl maku
  • 30 dag jabłek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki grysiku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie - orzechy, skorka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Makowiec 7
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Jak już margaryna będzie dobrze utarta dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy. Mak musimy zaparzyć i zemleć. Mak dodajemy do margaryny stopniowo, po jednej łyżce. Cały czas ucieramy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Dodajemy do masy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy razem z grysikiem i bakaliami. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Można dekorować czekoladą lub jakaś masą