alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Makowiec -ciasto z sera białego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makowiec na cieście twarogowym

Makowiec -ciasto z sera białego

Składniki:

Makowiec -ciasto z sera białego

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 dag twarogu mielonego
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • puszka masy makowej
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Makowiec -ciasto z sera białego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukry, twaróg mleko i olej i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie lub trzy równe części. Każdą część wałkujemy na grubość około pół cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Na blachę wykładamy jedną część ciasta, następnie masę i znowu ciasto. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy 40 min w temp. 180 st.