Sposób przygotowania:
Makowiec domowyETAP 1:

Drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę.
ETAP 2:

Dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut.
ETAP 3:

Misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło.
ETAP 4:

Wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu.
ETAP 5:

Na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę.
ETAP 6:

Ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem.
ETAP 7:

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego.