WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szybki drożdżowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki w przygotowaniu makowiec na drożdżowym cieście.

Szybki drożdżowy makowiec

Składniki:

Szybki drożdżowy makowiec

 

Sposób przygotowania:

Szybki drożdżowy makowiec
Mąkę przesiewamy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do mąki wsypujemy cukier, dodajemy masło, jedno całe jajko i jedno żółtko i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ubijamy białko i łączymy je z masą makową. Dodajemy odrobinę esencji waniliowej. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Smarujemy masą makową i zwijamy makowce. Układamy w keksówkach i po ok 15 minutach wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 190°C. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np. orzeszkami.