Sposób przygotowania:
Makowiec na cieście biszkoptowym
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać.
Masa makowe: margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Rodzynki sparzyć, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach. Dodać zmielony mak, kasze mannę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.
Blaszkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć masę makową. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Po tym czasie na wierzch wlać ciasto biszkoptowe i piec jeszcze około 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto odwrócić tak, aby spód ciasta był biszkoptowy, a masa makowa była na wierzchu, posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Masa makowe: margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Rodzynki sparzyć, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach. Dodać zmielony mak, kasze mannę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.
Blaszkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć masę makową. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Po tym czasie na wierzch wlać ciasto biszkoptowe i piec jeszcze około 20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto odwrócić tak, aby spód ciasta był biszkoptowy, a masa makowa była na wierzchu, posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.