Sposób przygotowania:
Makowiec na cieście drożdżowym
Ciasto: z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować zaczyn. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać zaczyn. Wsypać mąkę i pozostałe składniki, wszystko dokładnie ubić mikserem, ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa podłużne placki.
Masa makowa: mak sparzyć wrzątkiem, po odcedzeniu zemleć dwa razy. Dodać cukier, miód, masło, rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Włożyć jeden placek, na to masę makową i przykryć drugim plackiem. Makowiec piec w piekarniku nagrzanym do około 180-200°C
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać zaczyn. Wsypać mąkę i pozostałe składniki, wszystko dokładnie ubić mikserem, ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa podłużne placki.
Masa makowa: mak sparzyć wrzątkiem, po odcedzeniu zemleć dwa razy. Dodać cukier, miód, masło, rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Włożyć jeden placek, na to masę makową i przykryć drugim plackiem. Makowiec piec w piekarniku nagrzanym do około 180-200°C
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.