Makowiec na cieście drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować zaczyn. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyroś

Makowiec na cieście drożdżowym

Składniki:

Makowiec na cieście drożdżowym

 

  • Ciasto:
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • około 25-30 dag mąki,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • olejek do ciast o smaku pomarańczowym,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli.
  • Masa makowa:
  • 2 białka,
  • 1 szklanka maku,
  • 5 dag rodzynek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście drożdżowym
Ciasto: z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki przygotować zaczyn. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać zaczyn. Wsypać mąkę i pozostałe składniki, wszystko dokładnie ubić mikserem, ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa podłużne placki.

Masa makowa: mak sparzyć wrzątkiem, po odcedzeniu zemleć dwa razy. Dodać cukier, miód, masło, rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Włożyć jeden placek, na to masę makową i przykryć drugim plackiem. Makowiec piec w piekarniku nagrzanym do około 180-200°C

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.