nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Makowiec na kruchym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto dla tych, którzy lubią makowe słodkości. Ciasto świetnie smakuje i do kawy i do mleka, wypiek kusząco pachnie i pełen jest bakalii.

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • 350g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • aromat rumowy
  • 200g margaryny
  • 1 puszka gotowej masy makowej (900g) - takiej z dodatkiem sporej ilości bakalii

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę i dodać do niej miękką margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka oraz kilka kropli rumowego aromatu. Z wszystkich wymienionych składników zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (około 2/3 całości) i jedną mniejszą - 1/3 całości. Mniejszą część przełożyć do lodówki. Większą część rozwałkować i przenieść ją do średniej wielkości blaszki wyścielonej papierem do pieczenia przygotowując tym samym spód ciasta. Na gotowy spód ciasta wyłożyć makową masę z dodatkiem różnorakich bakalii i równomiernie ją rozprowadzić po całym spodzie ciasta. Na wierzch masy makowej, na wierzch ciasta wyłożyć mniejszą część zagniecionego ciasta wyjętego z lodówki najlepiej skubiąc ciasto palcami i kładąc je na wierzch przykrywając tym samym masę makową. Gdy przykryjemy całym ciastem wierzch surowego jeszcze makowca należy wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ciasto przez około 1 godzinę.