Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę i dodać do niej miękką margarynę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka oraz kilka kropli rumowego aromatu. Z wszystkich wymienionych składników zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (około 2/3 całości) i jedną mniejszą - 1/3 całości. Mniejszą część przełożyć do lodówki. Większą część rozwałkować i przenieść ją do średniej wielkości blaszki wyścielonej papierem do pieczenia przygotowując tym samym spód ciasta. Na gotowy spód ciasta wyłożyć makową masę z dodatkiem różnorakich bakalii i równomiernie ją rozprowadzić po całym spodzie ciasta. Na wierzch masy makowej, na wierzch ciasta wyłożyć mniejszą część zagniecionego ciasta wyjętego z lodówki najlepiej skubiąc ciasto palcami i kładąc je na wierzch przykrywając tym samym masę makową. Gdy przykryjemy całym ciastem wierzch surowego jeszcze makowca należy wstawić go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ciasto przez około 1 godzinę.
katarzynafijoł