Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym ciescie
Blache o wymiarach 26 na 36 smarujemy margaryna i obsypujemy bułka tartą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito w duzej misce dodajemy posiekana margarynę ,wszystko ugniatamy w rękach w misce ,nastepnie dodajemy cukier puder i żółtka ,dalej ugniatamy na jednolite ciasto, wyjmujemy i wyrabiamy na blacie rekoma kulę . 1/4 ciasta wkładamy do foli spożywczej i do zamrazalnika a reszta ciasta wylepiamy blache i wstawiamy ja do rozgrzanego piekarnika 170% na 10min. Robimy mase makową- Żółtka oddzielamy od białek ,żółtka ucieramy z cukrami na puszysta masę, miksując dodajemy uprzednio rozpuszczone i wystudzone masło, makę ziemniaczaną ,nastepnie dodajemy po łyzce masy makowej ,rodzynki i skórke pomarańczową , na koniec ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli pianę z białek i delikatnie łączymy ja z masą . Masę makową układamy na podpieczonym kruchym ciescie a na wierzch zcieramy tarka o grubych oczkach ciasto wyjęte z lodówki.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170% na około godziny . SMACZNEGO!
elzbieta8960
andzia67
elzbieta8960
Dzieki za odpowiedz :)
robertjankopp