andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec na kruchym ciescie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makowiec który lubie najbardziej jest w nim dużo maku i bakali

Makowiec na kruchym ciescie

Składniki:

Makowiec na kruchym ciescie

 

  • Na kruche ciasto
  • 3szklanki maki pszennej
  • 2 łyzki proszku do pieczenia
  • 200g.margaryny Kasia
  • 5żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • Masa makowa
  • 2 puszki gotowej masy makowej z bakaliami
  • 5 jajek
  • 3/4szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół paczki masła
  • łyzka maki ziemniaczanej
  • garsć rodzynek
  • 100g. skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym ciescie
Blache o wymiarach 26 na 36 smarujemy margaryna i obsypujemy bułka tartą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito w duzej misce dodajemy posiekana margarynę ,wszystko ugniatamy w rękach w misce ,nastepnie dodajemy cukier puder i żółtka ,dalej ugniatamy na jednolite ciasto, wyjmujemy i wyrabiamy na blacie rekoma kulę . 1/4 ciasta wkładamy do foli spożywczej i do zamrazalnika a reszta ciasta wylepiamy blache i wstawiamy ja do rozgrzanego piekarnika 170% na 10min. Robimy mase makową- Żółtka oddzielamy od białek ,żółtka ucieramy z cukrami na puszysta masę, miksując dodajemy uprzednio rozpuszczone i wystudzone masło, makę ziemniaczaną ,nastepnie dodajemy po łyzce masy makowej ,rodzynki i skórke pomarańczową , na koniec ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli pianę z białek i delikatnie łączymy ja z masą . Masę makową układamy na podpieczonym kruchym ciescie a na wierzch zcieramy tarka o grubych oczkach ciasto wyjęte z lodówki.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170% na około godziny . SMACZNEGO!