malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Makowiec na kruchym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten makowiec jest idealnie wilgotny i bardzo smaczny, każdy go chwali, a gospodynie zawsze proszą o przepis na niego.

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki:

Makowiec na kruchym spodzie

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa makowa:
  • 3 szklanki maku,
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 jabłka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów,
  • 3 białka.

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym spodzie
Zagniatamy ciasto z podanych składników, należy je rozwałkować na prostokątnej blasze i następnie podpiec 15 min. w temp. 170 stopni. Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na 5 godzin. Po tym czasie należy mak przecedzić i zmielić 3 razy. Do masy ścieramy jabłka, wsypujemy cukier, zaparzone rodzynki, zmielone orzechy oraz 3 ubite białka. Wszystko należy wymieszać i wyłożyć na spód, piec 1 godzinę w temp. 160 stopni. Po przestudzeniu udekorować gotową masą krówkową, lub polewą czekoladową.