jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Makowiec na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

oryginalnie wygląda i samkuje wszystkim

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki:

Makowiec na kruchym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym spodzie
CIASTO:

Do tłuszczu wsypać mąkę, cukier puder, wbić jajko, posolić.

Zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.

MASA MAKOWA:

Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą. Mieszając wsypywać kaszę mannę, doprowadzić do wrzenia.

Rozbić jajka.

Żółtka rozmącić z 2 łyżkami wody, białka ubić na sztywną pianę.

Masę grysikową wymieszać z makiem i żółtkami.

Dodać pianę.

Na stolnicy rozwałkowć 2/3 ciasta, przełożyć na blachę.

Podgrzać dżem morelowy, posmarować nim spód ciasta.

Na wierzch przełożyć masę makową, wyrównać.

Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wycinać paski grubości 2cm.

Ułożyć z nich kratkę na masie.

Piec 45 minut w temp. 200 stop.C.

Ciasto przestudzić, posypać cukrem pudrem.