Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym spodzie
CIASTO:
Do tłuszczu wsypać mąkę, cukier puder, wbić jajko, posolić.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA MAKOWA:
Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą. Mieszając wsypywać kaszę mannę, doprowadzić do wrzenia.
Rozbić jajka.
Żółtka rozmącić z 2 łyżkami wody, białka ubić na sztywną pianę.
Masę grysikową wymieszać z makiem i żółtkami.
Dodać pianę.
Na stolnicy rozwałkowć 2/3 ciasta, przełożyć na blachę.
Podgrzać dżem morelowy, posmarować nim spód ciasta.
Na wierzch przełożyć masę makową, wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wycinać paski grubości 2cm.
Ułożyć z nich kratkę na masie.
Piec 45 minut w temp. 200 stop.C.
Ciasto przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Do tłuszczu wsypać mąkę, cukier puder, wbić jajko, posolić.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA MAKOWA:
Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą. Mieszając wsypywać kaszę mannę, doprowadzić do wrzenia.
Rozbić jajka.
Żółtka rozmącić z 2 łyżkami wody, białka ubić na sztywną pianę.
Masę grysikową wymieszać z makiem i żółtkami.
Dodać pianę.
Na stolnicy rozwałkowć 2/3 ciasta, przełożyć na blachę.
Podgrzać dżem morelowy, posmarować nim spód ciasta.
Na wierzch przełożyć masę makową, wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wycinać paski grubości 2cm.
Ułożyć z nich kratkę na masie.
Piec 45 minut w temp. 200 stop.C.
Ciasto przestudzić, posypać cukrem pudrem.